Vacanzi

Op reis met een baby

Inhoudstabel

Elk jaar wil je toch wel minstens één keer op vakantie kunnen gaan. Maar nu de kleine spruit geboren is veranderen toch wel heel wat zaken. Op reis gaan is daar zeker één van. Op reis met een baby is niet altijd evident. Maar zeker niet onmogelijk. Integendeel.

Daarom kan je hieronder heel wat praktische tips terugvinden hoe jij zorgeloos met je kleine spruit op reis kunt & ook enkele ideale reisbestemmingen met een baby.

Op reis met een baby met het vliegtuig

Wanneer mag je met een baby het vliegtuig nemen? Hier zijn niet echt strikte regels rond. Sommigen nemen enkele dagen na de geboorte hun baby al mee op het vliegtuig.

Onze dochter was 5 maanden oud toen ze voor het eerst vloog. En het ging probleemloos. Maar we waren voorbereid.

 • Zorg voor genoeg eten / drinken
  Kleine babies hebben de eerste maanden enkel melk nodig. Zorg dat je genoeg melk mee hebt (en wat extra) voor je trip. Hou ook rekening met de tijd die je nodig hebt om van & naar het vliegveld te gaan.
 • Genoeg luiers & verse kleding
  Ook hier raden we je aan om meer dan genoeg mee te nemen. Je wilt het niet voor hebben dat je dochter- of zoonlief net in de lucht of in de luchthaven een vuile body heeft (of meerdere).
 • Probeer rekening te houden met hun slaapjes
  Babies slapen nog heel veel. Als ze al een bepaald ritme hebben, probeer hen dan ook niet te ontregelen. Kom zo liever iets vroeger naar de luchthaven zodat je kleine spruit toch de nodige rust heeft.
 • Extra zitje op het vliegtuig of niet?
  Een veelgestelde vraag door iedereen die gaat vliegen met een baby “Moeten we een apart zitje nemen of niet?”. Een apart zitje wil ook zeggen dat je een extra ticket moet betalen.
  Voor korte vluchten is een extra stoel voor je baby niet nodig.
  Vlieg je voor een lange tijd, dan kan een extra stoel wel aangenaam zijn
 • Kinderwagen op het vliegtuig
  Je kinderwagen zelf mag niet mee op het vliegtuig. Je moet deze achterlaten vlak voor je het vliegtuig opstapt. Eenmaal geland zal je kinderwagen terug klaar staan wanneer je het vliegtuig uitstapt.
  Tip: zorg voor een grote plastieken zak om je draagmand of zitje in te steken. In het ruim van het vliegtuig kan je buggy nat worden.

Op reis met een baby met de auto

Op reis gaan met een baby kan ook perfect met de auto. Ook hier hebben we enkele tips waarmee jij voorbereid op reis kunt vertrekken.

 • Lange autorit voor de boeg? Stop regelmatig!
  Een baby hoort in de auto in een autostoel / maxi cosy te zitten. Maar het is niet aangeraden om babies langer dan 3 uur in de maxi cosy te laten zitten. Regelmatig pauzes nemen zijn ideaal!
  Daarnaast ook het ideale moment om je baby te voeden & te verversen.
 • Kies voor tussenstops
  Lange ritten kan je ook opsplitsen om tussendoor bepaalde regio’s of steden te bezoeken. Een extra overnachting is vaak geen overbodige luxe met een baby.
 • Rijden wanneer je baby slaapt
  Het ideale moment om te rijden is wanneer je baby slaapt. Eenmaal ze wakker zijn kunnen ze huilen, hebben ze honger of een vuile pamper. Dus probeer je beter te rijden als je baby slaapt.

Op reis met een baby: waar overnachten?

Als je op vakantie gaat met een baby, dan moet je natuurlijk ook ergens slapen. Wil je ten volle kunnen genieten van zowel je baby als je vakantie? Volg dan onderstaande tips

 • Kies een kamer met meerdere ruimtes
  Wil je zelf nog wat vrijheid hebben wanneer je baby slaapt? Dan kan je hem of haar best in een aparte ruimte leggen.
  Tip: vergeet de babyfoon niet!
 • Hotel toegankelijk met buggy
  Als je met een baby op reis gaat, dan ga je vaak de kinderwagen nemen om ergens naartoe te gaan. Daarom is een hotel die toegankelijk is met een buggy de beste keuze.

Op reis met een baby: de checklist

Er zijn zo van die dingen die je gewoon mee moet hebben als je op reis gaat met een baby. We gaan hier geen opsomming geven van hoeveel bodys, pampers, … je mee moet nemen. Dat is natuurlijk afhankelijk van hoelang je weg gaat, naar waar je gaat, …

Hieronder kan je wel enkele handige dingen terugvinden die je vakantie met je baby aangenamer zullen maken.

 • Babyfoon
  Het klinkt misschien evident. En dat is het eigenlijk ook wel. Maar vaak wordt een babyfoon vergeten.
 • Klamboe / muggennet
  Ga je op reis naar warmere oorden of naar een plek met muggen / vliegen. Dan is een klamboe of muggennet zeker een aanrader! Zo kan je babietje zorgeloos slapen.
 • Kids ID aanvragen
  Nu je babietje er is, heb je ook een Kids ID nodig. Vraag deze op tijd aan.
 • Draagzak
  Dit is zeker een aanrader voor de jonge babies. Met een draagzak heb je je handen vrij & zit je baby in een comfortable positie. Jullie kunnen leuke uitstappen doen, boodschappen doen of gewoon inpakken terwijl je baby lekker dicht bij mama of papa zit.
  TIP: Zo’n draagzak is zelfs een aanrader voor thuis!

Vakantiebestemmingen voor babies

We kunnen je vertellen dat babies eigenlijk geen favoriete vakantiebestemmingen hebben. Ze zijn nog zo klein dat ze niet veel nodig hebben om gelukkig te zijn.

Daarom kan je eigenlijk elk type reis doen met een baby.

Citytrip met een baby

Een stad bezoeken met een baby is zeker haalbaar. Heb je een goede / vlotte buggy dan kan je perfect een stad gaan ontdekken.

Rondreis met een baby

Ook rondreizen naar verre bestemmingen zoals Australië of Zuid-Afrika zijn zeker mogelijk.

Let wel dat je hier wat beperkter zit met welke activiteiten je wel of niet kunt doen.

Vanaf wanneer op vakantie met een baby?

Je kunt op elk moment op vakantie gaan met een baby.

Waar op vakantie met baby?

Er zijn heel wat leuke vakantiebestemmingen die geschikt zijn voor een vakantie met een baby. Ontdek hierboven waar jij naartoe kan met je kleine spruit.

Wat meenemen op vakantie met een baby?

Zorgeloze vakantie met je baby? Dan heb je een checklist nodig zodat je alles meehebt. Download onze checklist vandaag nog!

Sharing = caring!
Email
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pocket
Misschien vind je dit ook interessant:

Leuke spelletjes voor in de auto

Net de autostrade opgereden en de kids achterin de auto vragen: “hoever is het nog?” “Zijn we er bijna?”. Herkenbaar voor iedereen die met kinderen

Tips

Goedkope all-in vakanties boek je zo

Op zoek naar een goedkope all-in vakantie om lekker te genieten, te relaxen en jezelf even goed te laten verwennen? Zo’n all inclusive vakantie is

We gebruiken cookies om de gebruikerservaring van de website te verbeteren.

Tot €200 korting op vakanties in 2023

Ook in de zomervakantie!