Caravan kopen? De ultieme caravan koopgids

Inhoudstabel

Een nieuwe caravan kopen is geen eenvoudige opdracht. Eerst kiezen uit honderden modellen & merken en daarna nog eens een veelvoud aan accessoires & opties.

Daarom hebben we deze ultieme caravan koopgids voor je samengesteld.

Tip: Ontdek de huidige DKW Caravan actiefolder

Caravan kopen? Waar moet je op letten?

Als je van plan bent om een caravan te kopen, dan zijn er enkele zaken waar je moet op letten.

 • Wat is je budget?

De prijs van een nieuwe caravan begint rond de 15.000 euro.

 • Hoeveel mag je auto trekken?

Een belangrijk onderdeel in je zoektocht naar een nieuwe caravan is de maximale trekkracht van je auto. Gecombineerd met je rijbewijs.

Je auto moet in eerste instantie voorzien zijn van een trekhaak.

Controleer daarna je technische documenten. Wat is de maximale gewicht die je wagen mag trekken?

 • Welk rijbewijs heb je?

Heb je een rijbewijs b? Dan mag je een caravan trekken met een maximale gecombineerd gewicht van 3500 kg.

 • Welke indeling wil je?

Een laatste aspect is de indeling van je caravan. Wil je een stapelbed? Een Frans bed? Grote koelkast? Veel plaats voor veel personen?

Nieuwe of tweedehands caravan kopen – de ultieme koopgids

Welke caravan je moet kiezen is afhankelijk van verschillende factoren. We hebben deze ultieme caravan koopgids voor jullie samengesteld. Ben je op zoek naar een nieuwe carava’? Dan zal deze koopgids je hierbij helpen.

Voor de aankoop van een nieuwe caravan, moet je rekening houden van een minimum bedrag van 15.000 euro.

De huidige prijzen van een tweedehands caravan liggen zeer hoog. Voor een kleine meerprijs zit je aan de prijs van een nieuwe caravan. Ook door het beperkte aanbod van tweedehands caravans, moet je al snel naar een nieuwe caravan gaan kijken.

Wanneer koop je best een nieuwe caravan?

De beste periode om een nieuwe caravan te kopen is in het najaar. Na de zomervakantie willen verkopers graag nog iets verkopen. Hiermee kan je profiteren van wat mooie kortingen.

Daarnaast raden we je ook aan om pas een nieuwe caravan aan te kopen wanneer je je eerste kampeerervaring achter de rug hebt. Ga eerst kamperen met de tent, tweedehands caravan of huur een caravan.

Eenmaal je de smaak te pakken hebt (& de kans is groot), dan kan je kijken voor een nieuwe caravan.

Waar caravan kopen in België

Wil je een nieuwe of tweedehands caravan kopen? Dan raden we je sowieso aan om hem te kopen bij een erkend verdeler van caravans. Wij zijn al jaren klant bij DKW caravans voor de aankoop en onderhoud van onze caravan.

Dit familiebedrijf beschikt over een groot aantal caravans van verschillende merken. Samen met hun eigen kampeerwinkels voor je kampeerbenodigdheden & een eigen werkplaats voor het onderhoud van je caravan.

Waarom caravan kopen

Een caravan kopen biedt heel wat mogelijkheden.

Goedkoop op vakantie gaan

Hoewel initiële investering hoog is, is het jaarlijkse nodige budget om te kamperen minimaal. Gaan kamperen is goedkoper van een hotel vakantie.

Veel vrijheid

Met een caravan op reis gaan biedt enorm veel vrijheid & mogelijkheden. Je kan van streek naar streek trekken zonder al te veel te moeten opzetten. Daarnaast ben je steeds goed beschermd tegen regen.

Het voordeel van een caravan ten opzichte van een mobilhome, is dat je je caravan steeds ter plekke kunt laten staan (om bvb boodschappen te doen of voor een plaatselijke uitstap). Bij een Mobilehome moet je je slaapplek steeds meenemen.

Leven in de natuur

Gaan kamperen betekent leven in de buitenlucht, in de natuur. Heel wat campings zijn ondertussen voorzien van alle mogelijke (luxe) voorzieningen.

Welke caravan moet je kopen? kopen

Op zoek naar een nieuwe caravan? Weet dat je dan een zeer ruime keuze hebt. Elk merk heeft verschillende versies met elk hun verschillende uitvoeringen.

Denk maar aan de grootte, aantal personen, MTM, stapelbed of niet, douche of niet, …

Leestip: Welke caravan pas bij mij?

Caravan kopen met stapelbed

Een caravan met stapelbed is ideaal voor gezinnen met 1 of 2 kinderen. Gecombineerd met een vast bed is het de perfecte caravan voor gezinnen met jonge kinderen.

Caravan kopen met douche

Douchen in een caravan kan erg handig zijn. Maar er zijn enkele voorwaarden aan verbonden. Voor een goede douche ervaring en geen al te veel extra kopzorgen (alles aan de kant om te kunnen douchen of heel veel werk na het douchen).

Wil je een caravan kopen met douche? Kies dan een caravan met aparte douche cabine en een groot genoeg Verswatertank.

Caravan kopen met airco

Trk je tijdens de warme zomermaanden richting het zuiden? Dan kan een airco in je caravan een aangename optie zijn.

Afhankelijk van de regio, koelt het normaal ’s nachts genoeg af om goed te slapen. Echter zijn er toch soms nachten waar het ook ’s nachts warm blijft. Dan kan een airco zeker een meerwaarde zijn.

Slaap je slecht door de warmte? Dan is een airco wat je nodig hebt

Caravan kopen – welke opties moet je kiezen?

 • MTM
  MTM staat voor Maximaal Toegestane Massa. Elke wagen heeft een maximale trekkracht die wordt uitgedrukt in MTM. Controleer de documenten van je wagen om de MTM te kennen.
  De MTM is al een eerste filter uit het grote aanbod van caravans.
 • Mover
  Een mover wordt gebruikt om je caravan met aan afstandsbediening te verplaatsen. Waar je vroeger met meerdere mensen moest sleuren om je caravan op de juiste positie te krijgen, wordt vandaag bijna altijd een mover gebruikt. Zeer handig voor koppels of gezinnen met kleine kinderen. Het verplaatsen van je caravan wordt zo kinderspel!
 • Grote koelkast
  In elke caravan zit er standaard een koelkast. Meestal een tafelmodel waar, eerlijk gezegd, niet zoveel in kan. Echter worden er de laatste tijd meer & meer caravans gemaakt die beschikken over een grote koelkast (> 140 liter).
 • Hagelbestendig dak
  We krijgen meer & meer te maken van stormen (fixe hagelbuien in de zomer, rukwinden, … ) Allemaal niet zo ideaal voor je caravan. Daarom is een hagebestendig dak zeker een aanrader. Het zorgt ervoor dat je caravan niet in waarde verminderd na een hagelbui.

Caravan kopen? Welk bed kies je?

Bij elke indeling van een caravan hoort bijna een ander type bed. Mogelijkheden zijn er genoeg: Frans bed, 2-éénpersoonsbedden, treinzit, stapelbedden. Elk met zijn voor- en nadelen.

Beste caravan indeling?

Kort: er bestaat geen indeling van een caravan die voor iedereen perfect is. Dat is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren & huidige gezinssituatie. Daarom hieronder enkele handige indelingen wanneer je op zoek bent naar een nieuwe / tweedehands caravan:

 • Caravan met stapelbed
  Onze voorkeur, voor een caravan met stapelbed, gaat uit naar een model waarbij de deur niet aan de kant van het stapelbed zit. Wanneer kinderen die iets vroeger naar bed gaan, kan je toch nog probleemloos de caravan betreden zonder (te) dicht bij de slapende kinderen te komen.
 • Caravan met Frans bed
  Een caravan met Frans bed is de ideale indeling voor.
Waar moet je een caravan kopen?

Wil j een nieuwe caravan kopen? Dan raden we je zeker aan om bij een officiële dealer te gaan. Bvb DKW Caravans.

Waar op letten caravan kopen?

Er zijn heel wat zaken waar je op moet letten bij de aankoop van een caravan. Bekijk onze ultieme koopgids en kom alles te weten.

Caravan kopen? Wat moet ik weten?

– Wat voor jou de ideale indeling is
– Hoeveel je auto mag trekken
– Waarvoor je de caravan gaat gebruiken (vaste plaats / rondtrekken / zonvakantie / wintervakantie?
– …

Caravan kopen of huren?

Heb je nog geen ervaring? Kies dan eerst om een jaartje een caravan te huren? Heb je al de nodige ervaring? Dan is een nieuwe of tweedehands caravan zeker het overwegen waard!

Hoeveel kost een nieuwe caravan?

De prijs van een nieuwe caravan start rond de 15.000 euro. Maar met de nodige accessoires / de juiste indeling / … zit je al snel aan 20.000 euro. Laat je goed informeren bij een officiële dealer zoals DKW Caravans.

Caravan kopen met lening?

De aankoop van een nieuwe caravan is direct een grote investering. Zeker als je nog de nodige accessoires wilt hebben zoals een mover, fietsdrager & tent/luifel, … Gelukkig hoeft een caravan niet direct heel je spaarrekening te plunderen.

Tegenwoordig kan je heel eenvoudig je caravan ook aankopen met een lening. Heel wat banken zien de aankoop van een caravan als de aankoop van een wagen. Aangezien de autoleningen zeer voordelig zijn, is de totale extra kost, om een lening aan te gaan, zeer beperkt.

Sharing = caring!
Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pocket
Pocket
Misschien vind je dit ook interessant:

We gebruiken cookies om de gebruikerservaring van de website te verbeteren.

Nog geen vakantie gevonde?