Vacanzi

Bezienswaardigheden in Rome - 2024

Wat te doen in Rome?

25 bezienswaardigheden in Rome - tips & info

TIPS

Dat er in Rome veel te beleven valt en dat het een populaire citytrip bestemming is, dat moeten we je waarschijnlijk niet gaan vertellen. Maar wat we je wel willen tonen zijn de verschillende bezienswaardigheden van Rome. Want Rome is veel meer dan alleen het Colosseum, de Spaanse trappen, de Trevifontein en het Vaticaan. Je zult verstelt staan van de rijke geschiedenis doorheen de stad. We nemen je mee in een tocht door het prachtige Rome

Haal het maximale uit jouw bezoek aan Rome

Rome is één van de populairste bestemmingen voor een citytrip. De eeuwenoude stad trekt jaarlijks heel wat toeristen aan. Om jouw bezoek aan Rome zo aangenaam mogelijk te maken & maximaal te kunnen genieten van het gigantische openlucht museum, hebben we enkele tips voor jou.

Kies voor SKIP-THE-LINE tickets: Gun jezelf wat extra vrije tijd in Rome. Spendeer geen uren in wachtrijen aan o.a. het Colosseum of de Sixtijnse kapel. Dankzij de skip-the-line tickets hoef je helemaal niet aan te schuiven. Je kan direct de musea of bezienswaardigheid gaan bewonderen. Enkele aanraders:

Wees slimmer dan de andere toeristen: Eén van de hoogtepunten van Rome is het Vaticaan. We raden je aan om dit in de late namiddag te gaan bezoeken. De meeste toeristen kiezen ervoor om ‘s morgens het Vaticaan te gaan bezichtigen. Dus in de late namiddag ben je veel sneller in de Sint Pieters Basiliek. Wist je trouwens dat de toegang hiervoor gratis is? Hetzelfde geldt ook voor het Pantheon. Bezoek het Pantheon zo’n half uurtje voor sluitingstijd omdat het een rustigere tijd is. De Spaanse Trappen bezoek je dan weer beter vroeg in de ochtend of ‘s avonds laat. De Trevifontein is dan weer het best ‘s avonds laat te bezichtigen.

 

Transport door de stad: Wij houden ervan om zoveel mogelijk te voet te doen. In Rome hebben we dan ook het meeste te voet gedaan. Maar enkele interessante alternatieven zijn de Hop-on-Hop-off bus. Deze brengt je naar de must see bezienswaardigheden. Een andere optie is om een fiets te huren en Rome al fietsend te ontdekken.

Vergeet je reisgids niet: iets dat je sowieso mee moet hebben tijdens je bezoek aan Rome is een reisgids. Deze geeft je praktische tips voor de must see bezienswaardigheden, interessante restaurantjes of hippe bars

De Top bezienswaardigheden in Rome

Een reisgids van Rome is een must voor je citytrip naar Rome. De praktische wandelroutes verbindt alle bezienswaardigheden aan elkaar. Vergeet deze zeker niet mee te nemen.

Colosseum

Eén van de must see's van Rome. Het gebouw van bijna 2.000 jaar oud, wordt gezien als één van de 7 wereldwonderen. Keer terug naar de tijd van de gladiatoren.

Santa Maria della Concezione

Aan de buitenkant is deze kerk onopvallend net zoals andere kerken. Maar binnen herbergt er zich een zeer apart museum. Een aanrader! De kelder van deze kerk is "versierd" met de botten en skeletten van duizenden mensen. Niet zomaar versierd, er hangt een verhaal achter. Misschien niet ideaal wanneer je Rome met kinderen bezoekt. Maar anders zeker een aanrader!

Trevi fontein

Waarschijnlijk één van de bekendste fonteinen ter wereld, de Trevifontein in Rome. De fontein bestaat uit Neptunus die tussen de godin van Overvloed en Gezondheid staat.

De mythe gaat dat wanneer je met je rechterhand een muntje over je linker schouder in de fontein gooit, je zeker zal terugkomen naar het mooie Rome. Misschien is het de mythe of anders de schoonheid van de stad die je zal doen terugkeren. Wie weet!

De "opbrengst" van de fontein wordt elke dag verzameld en aan een goed doel geschonken.

Pantheon

Als je over een indrukwekkend gebouw spreekt in Rome, dan is het Pantheon er zeker één van. Het gebouw, bijna 2.000 jaar oud, is nog steeds in ideale staat. De koepel, een perfecte cirkel, stond symbool voor de hemel en heeft slechts één lichtbron, het oog.

Villa Borghese

Villa Borghese is een park van 80hectare groot en heeft enkele prachtige tuinen, diverse musea, villa's, paviljoenen en scultuperen. Neem de tijd om even door de park te wandelen en te genieten van al dit schoons.

De Spaanse trappen

De Spaanse trappen in Italië? Ja je leest het goed. De Spaanse trappen (met 138 treden) verbinden de kerk Trinità del Monti met de rest van de stad. Zit even op deze trappen en aanschouw de Italianen en andere toeristen.

Forum Romanum

Het Forum Romanus was vroeger het centrum van het publieke leven. Wat je hier kan zien zijn de restanten van een indrukwekkende verzameling aan triomfbogen, tempels, ... Met als hoogtepunt het uitzicht op het Colosseum.

Engelenbrug

Oorspronkelijk was de Engelenbrug gebouwd als mausoleum (gebouw waar de as van keizer Hadrianus werd bewaard) voor keizer Hadrianus. Maar later werd het aangepast tot een burcht waar de pausen zich konden beschermen.

Sint Pietersbasiliek

Eén van de grootste bezienswaardigheden in Rome is het Vaticaan. De Sixtijnse kapel samen met de Sint Pietersbasiliek zijn de grootste trekpleisters. Gebouwd in de vorm van een Latijns kruis.

Sixtijnse kapel

De Sixtijnse kapel is populair dankzij de plafondschilderingen van Michelangelo & de 9 verschillende scenes uit Genesis.
Het bezoek aan de Sixtijnse kapel & het Vaticaanmuseum is betalend.
TIP: Kies voor tickets waarmee je de (lange) wachtrij kunt omzeilen.

Geheime sleutelgat: Villa del Priorato

Het mooiste uitzicht op de Sint Pieters Basiliek heb je boven op de Aventijn. Het sleutelgat op Piazza dei Cavalieri di Malta is geen geheim meer maar een populaire trekpleister. Eén blik door het sleutelgat en je weet ook waarom!

Plattegrond van Rome mét bezienswaardigheden

Om je bezoek aan Rome wat voor te bereiden of om te weten waar je naartoe moet is een plattegrond van Rome & de bezienswaardigheden onmisbaar. Enkel zo kan je jouw citytrip plannen.

In deze reisgids kan je een handige plattegrond vinden mét de bezienswaardigheden van Rome. De reisgids bevat ook praktische wandelingen die de bezienswaardigheden aan elkaar verbindt! Een must voor iedereen die Rome wil gaan bezoeken.

Wat te doen in Rome

Wat niet te doen in Rome

Dat er in Rome veel te beleven valt, dat moeten we je niet nog eens vertellen. De stad is als het waren een openlucht museum met heel wat bezienswaardigheden.

Fietsen – tijdens de week is het misschien te druk om te fietsen, maar tijdens het weekend en zeker op zondag mag de fiets wel boven gehaald worden. Dan is het een ideaal vervoersmiddel om door de stad te gaan. Ideaal om zo de stad te verkennen.

Verdwaal in Centro Storico – het historisch centrum van Rome. Je hebt ogen te kort om te zien wat Centro Storico te bieden heeft. In ieder straatje is er wel iets te vinden. Zoveel om eigenlijk stil van te worden.

Shoppen! – We zitten natuurlijk nog in Italië. Hét land van de mode. En in Rome is dat niet anders. Leuke winkeltjes genoeg om te gaan shoppen (als je tijd over zal hebben).

Ijsjes van Gelato at Giolitti – de temperaturen in Rome zijn altijd goed genoeg om een ijsje te gaan eten. Er zijn genoeg plaatsen waar dat kan, maar Gelato Giolitti is wel een aanrader.

Neem een kijkje door het beroemdste sleutelgat – een publiek geheim van Rome is het sleutelgat in de poort van de priorij van de Order der Maltezer Ridders. Door het sleutelgat heb je een uniek zicht op de Sint-Pieter.

Vespa tour door Rome – Italië is het land van de Vespa. Doe zoals de locals en rijd rond op een Vespa. Je kan ook een begeleide Vespa tour doen en zo Rome ontdekken. 

Geld halen uit de Trevi fontein – het is een traditie / mythe om een muntstuk in de Trevi fontein te gooien. De mythe zegt dan dat je later zeker nog eens zal terugkeren naar Rome! Zeker de moeite waard dus. Maar haal zeker een muntstukken uit de Trevifontein. Dagelijks wordt de muntstukken uit de fontein gehaald & aan een goed doel geschonken.

Naar Rome gaan zonder sjaal – Als vrouw is het een must om een sjaal mee te nemen naar Rome. Geen probleem om met ontblote schouders door de stad te lopen. Maar om kerken binnen te gaan moet je die blote schouders toch even bedekken. Een sjaaltje komt hier zeker van pas

Wat te doen in Rome als het regent

Het regent gelukkig niet veel in Rome. Maar als het regent, heb je ook enkele leuke alternatieve of bezienswaardigheden die je kunt doen.

Bezoek het Pantheon – het Pantheon is sowieso de moeite waard om te bezoeken. Maar als het regent, is het nog een beetje spectaculairder. Door het oog valt de regen gewoon naar binnen. Een uniek zicht.

Bezoek de Sixtijnse kapel – Ook de Sixtijnse kapel is zeker een bezoekje waard. En zeker als het regent in Rome. Vergeet wel niet je “Skip the line ticket” te kopen! Zo hoef je niet aan te schuiven.

Leestip: Goedkoop overnachten in Rome

Gratis bezienswaardigheden in Rome

Hoewel heel wat bezienswaardigheden betalend zijn, zijn er ook gratis dingen die je kan doen in Rome. Hieronder een overzichtje van enkele hoogtepunten van Rome waar je kosteloos kunt van genieten.

 • Trevi fontein
 • Pantheon
 • Sint Pietersbasiliek (Vaticaan)
 • De Spaanse Trappen
 • Het prachtige uitzicht op de Sint Pieters basiliek vanop de Piazza dei Cavalieri di Malta

Geheime tips in Rome

Rome heeft heel wat bezienswaardigheden, maar soms is er nog een geheime tip die niet iedereen weet. Een plek waar je locals kunt vinden genietend van hun prachtige stad. Hieronder enkele van die geheime plekken in Rome:

 1. Villa Medici
  Een prachtige villa gebouwd in 1540 – later gekocht door de familie Dei Medici en later door Napoleon. 
 2. Uitzicht vanop Il Vittoriano
  Het uitzicht vanop het paleis Il Vittoriano (bij Piazza Venezia) is gewoon prachtig. Een mooi uitzicht over de stad. Je kan er eenvoudig geraken met een verstopte lift. 

Overnachten in Rome

Een reisgids van Rome is een must voor je citytrip naar Rome. De praktische wandelroutes verbindt alle bezienswaardigheden aan elkaar. Vergeet deze zeker niet mee te nemen.

Wanneer je Rome bezoekt, dan moet je natuurlijk ook ergens overnachten. Ontdek in welke wijken van Rome je het beste kunt overnachten. Zo kan je optimaal genieten van jouw citytrip aan de Italiaanse hoofdstad.

Hoe vermijd ik lange wachtrijen

Bij heel wat bezienswaardigheden in Rome kunnen lange wachtrijen ontstaan. Zeker bij de populaire attracties zoals het Colosseum, Sixtijnse kapel, … Gelukkig zijn er enkele manieren zodat jij niet hoeft aan te schuiven.

 1. Skip the line tickets – De meest eenvoudige manier om de wachtrijen te omzeilen, is om Skip The line tickets te kopen. Hiermee hoef je helemaal niet aan te schuiven en kan je direct de wachtrij omzeilen.
 2. Begeleide tour – een andere manier is om via een begeleide tour de bezienswaardigheden te gaan bezichtigen. Gidsen hoeven, samen met hun groep, niet aan te schuiven in de rij. Daarnaast kom je ook nog eens veel meer te weten dan wanneer je Dit zijn meestal op voorhand 
Lees hier nog meer leuke tips om Rome te bezoeken!

Rome & omgeving

Heb je nog wat tijd over en wil je graag de omgeving rond Rome gaan ontdekken.

Genieten aan de Italiaanse zee –  Vanuit Rome is Lido di Ostia het dichtstbijzijnde strand. De tegenkanting is dan ook wel dat het een druk strand is. De Romeinen komen hier ook verkoeling zoeken door een frisse duik in de zee. 

We gebruiken cookies om de gebruikerservaring van de website te verbeteren.

Tot €200 korting op vakanties in 2023

Ook in de zomervakantie!