Vacanzi

Top 10 bezienswaardigheden van Griekenland

Inhoudstabel

Hieronder de top 10 bezienswaardigheden van Griekenland: de meest bekende en beroemde dingen om te doen. Elke Griekenland-liefhebber moet hier ooit geweest zijn.

1. Akropolis van Athene

Op 152 m boven zeeniveau ligt de Akropolis van Athene, een tafelberg die vanuit een groot deel van de stad zichtbaar is. Deze bovenstad (akro=boven, polis=stad) is altijd de religieuze kern van Athene geweest. Men eerde er natuurlijk vooral de godin Athena, beschermgodin van de stad. Op de Akropolis staan een aantal historische bouwwerken zoals het Parthenon,  de Propyleeën, de Tempel van Nikè en het Erechtheion.

2. Meteora

Als u een route rijdt door Centraal-Griekenland, dan mag u een bezoek aan de rotsformaties bij Kalambaka, die door wind- en watererosie een fraai uiterlijk hebben gekregen, niet overslaan. Bovenop deze rotsen zijn in de middeleeuwen kloosters gebouwd, de zogenaamde meteora. Diverse kloosters gingen verloren; op dit moment zijn er nog zes intact, waarvan een deel nog bewoond is door monniken. De kloosters zijn, met gepaste kleding, te bezoeken.

3. Delphi

Delphi werd als de navel van de antieke wereld gezien, Van overal vandaan kwam men hier naar toe om raad te vragen aan het orakel. De archeologische site van Delphi (schitterend gelegen en een fantastische route om te rijden) behoort tot de belangrijkste overblijfselen uit de Griekse Oudheid. Het terrein omvat onder andere tempels, schathuizen, altaren en theaters. In Delphi werden ook de Pythische Spelen gehouden.

4. Olympia

Het antieke Olympia is de plaats waar ooit (in 776 v. Chr.) de Olympische Spelen ontstaan zijn. Nog steeds wordt voorafgaand aan de Olympische Spelen, de vlam in Olympia ontstoken om uiteindelijk de wereld over te reizen naar de plek waar dit vierjaarlijkse evenement gehouden wordt. Olympia was een heiligdom en de spelen werden gehouden ter ere van oppergod  Zeus. De archeologische vindplaats omvat diverse ruïnes en restanten zoals de aan Hera gewijde tempel en de Zeustempel. De mooiste attractie is wel de hardloopbaan!

5. Samariakloof

Eén van de meest beroemde en populaire wandelroutes is die door de Samariakloof op Kreta. De kloof gaat door het Lefki Ori-gebergte, in het zuidwesten van Kreta. De totale tocht is zo’n 16 kilometer lang, waarmee volgens velen de Samariakloof de langste kloof van Europa is.

Het is een inspannende wandeling: een gedegen voorbereiding en goede wandelschoenen zijn noodzakelijk.

6. Athos of Agion Oros

Het schiereiland Athos (deel van Chalkidiki) is een autonome monnikenrepubliek. De berg Athos (2033 m) wordt de Heilige Berg, ‘Agion Oros’, genoemd. Op Athos staan twintig orthodoxe kloosters, die goed afgeschermd zijn voor de buitenwereld. Vrouwen mogen er niet komen, mannen slechts mondjesmaat en alleen met een vooraf aangevraagd visum. Wel worden er boottochten langs de kloosters gemaakt, zodat zowel mannen als vrouwen toch een indruk kunnen krijgen van deze bijzondere plek. Vanaf de boot hebt u een prachtig uitzicht op de kloosters van Athos.

7. Nationaal Archeologisch Museum van Athene

Alle belangrijke archeologische vondsten uit heel Griekenland zijn te vinden in dit museum. De collectie omvat meer dan tienduizend stukken, waaronder natuurlijk wereldberoemde vondsten zoals het ‘gouden masker van Agagmemnon’ dat Heinrich Schliemann opgroef bij Mykene en het bronzen beeld van Zeus of Poseidon, opgedoken bij de kust van Noord-Evia.

8. Monemvasia

Deze stad draagt de bijnaam ‘Gibraltar van Griekenland’. De stad ligt op 300 meter boven zeeniveau op een kale rots in het zuidoosten van de Peloponnesos. De naam Monemvasia betekent ‘enige toegang’; de smalle strook via land is de enige toegang tot de stad. De stad is een waar openluchtmuseum met vele bezienswaardigheden.

9. Nea Moni-klooster op Chios

Dit Byzantijnse klooster is een exacte kopie van de Agia Sofia in Istanbul en werd gebouwd in de 11e eeuw na Chr. De prachtige mozaïeken zijn zo mooi gemaakt dat het bijna onwerkelijk aandoet!

10. Kaap Sounion

Als laatste punt een bezoek aan het eind van de dag aan de tempel van Poseidon bij Kaap Sounion. Hier is een van de mooiste zonsondergangen  van Griekenland te zien, een absolute must voor ieder die graag bijzondere foto’s en/of video-opnamen maakt. Vanuit iedere hoek maakt u een compleet andere opname waarbij de kleuren in snel tempo veranderen. Een unieke ervaring!

Naast deze top 10 bezienswaardigheden biedt Griekenland nog veel meer om te ontdekken.

Sharing = caring!
Email
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pocket
Misschien vind je dit ook interessant:

Mooiste Griekse eilanden: welk eiland kiezen?

Denk je aan Griekenland, dan denk je bijna automatisch aan een ontelbaar aantal kleine eilandjes, helderblauwe zee, prachtige zandstranden. Kortom, de ideale vakantiebestemming. Maar toegegeven,

citytrip-athene-hoeveel-dagen
Citytrip Athene

Athene – hoeveel dagen nodig?

Athene, de hoofdstad van Griekenland, is niet meteen de meest populaire citytrip bestemming. Maar de Griekse hoofdstad heeft, net zoals Rome, een indrukwekkende geschiedenis. Sedert

We gebruiken cookies om de gebruikerservaring van de website te verbeteren.

Tot €200 korting op vakanties in 2023

Ook in de zomervakantie!