Vacanzi

Bezienswaardigheden Athene – Wat te doen in Athene

Inhoudstabel

Uiteraard kunt u alle highlights zien van deze bruisende stad, er zijn er heel veel. U zult zich in Athene geen moment vervelen, eerder komt u tijd te kort om al het moois dat deze stad te bieden heeft te bekijken. Wij helpen u een beetje op weg. Hieronder vind je enkel bezienswaardigheden van Athene.

Belangrijkste bezienswaardigheden van Athene

De overdekte markthallen

U kunt o.a. een bezoek brengen aan de meer dan 100 jaar oude markthallen van Athene, hier wordt vlees en vis verkocht. Tegenover de markthallen is de groente- en fruitmarkt van Athene. Deze bevinden zich op loofafstand van het Novus City hotel.

Monasteraki

Niet ver van de markthallen ligt de Monasteraki wijk met zijn ‘Fly Market’, gelegen aan de voet van de Acropolis.

Kalimarmaro stadion

Een andere absolute aanrader is ook het Kalimarmaro stadion, hier werden in 1896 de eerste moderne Olympische spelen gehouden.

Aflossing van de wacht

Vervolgens kunt u een bezoek aan het parlementsgebouw (het voormalig koninklijk paleis) brengen waar u de afwisseling van de wacht kunt bewonderen (op zondag heel spectaculair).

Akropolis

Aansluitend naar de Acropolis waar u de imposante bouwwerken uit de klassieke periode kan aanschouwen.

Plaka

Daarna te voet naar ‘de Plaka’, hier kunt u koffiedrinken en heerlijk rondwandelen (èn shoppen) alvorens u gaat lunchen bij bijvoorbeeld Byzantino een toprestaurant met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Heel ludiek en fotogeniek is de zaak Bréttos, een van de meest originele drankwinkels van heel Athene!

Kolonaki

Hierna kunt u uw ontdekkingstocht vervolgen en kunt u naar de PC Hooftstraat van Athene; de Kolonaki. Alle bekende modehuizen hebben hier hun winkel zoals Aslánis, hij ontwierp bijvoorbeeld voor Jackie Onassis. Tevens treft u de meest vooraanstaande Griekse juweliers in deze straat aan, zoals Élena Vótsi, zij heeft voor Gucci gewerkt, super leuk om te zien!

Panepestimio

U bereikt de Kolonaki makkelijk via de ‘Panepestimio’ hier staan indrukwekkende ‘Akedemia gebouwen’ en ook treft u hier het voormalige huis van de amateur-archeoloog Heinrich Schliemann aan, nu het muntenmuseum. Athene beschikt over vele fantastische musea!

Akropolis museum

U mag natuurlijk het nieuwe Acropolis museum niet missen maar ook het Benaki museum, het Oorlogsmuseum en uiteraard het Archeologisch museum zijn meer dan de moeite waard. De lijst met musea is oneindig lang en natuurlijk krijgt u bij aankomst een kaart van Athene waarop alle musea aangegeven zijn.

Nationaal Archeologisch museum

Als u alle belangrijke schatten bij elkaar wilt zien dan is het Nationaal Archeologisch museum een must op uw lijstje tijdens uw bezoek aan de afwisselende stad.

Wat te doen in Athene – Zelf erop uit

Wat kunt u allemaal doen in en rondom Athene?

Athene ligt niet ver van de zee, dus liefhebbers van zon, zee en strand kunnen genieten van de vele stranden rondom Athene. Glyfada in het zuidenwesten, Kaap Sounion en de Apollo kust in het zuiden, de Atheense Rivièra in het oosten; u heeft heel veel mogelijkheden. Uiteraard kunt u hier ook diverse watersporten beoefenen. Tennis en golfen kunt u natuurlijk ook. De grote golfbaan ligt bij Glyfada.

Voor de avonden zijn er in het centrum vele specialiteitenrestaurants te vinden, bars, discotheken met moderne muziek maar ook de traditionele Griekse muziek kunt u in veel restaurants ’s avonds aantreffen. Van april tot oktober is het openluchtdanstheater van Dora Stratou een absolute aanrader! Jonge mensen voeren in traditionele kostuums folkloristische dansen op uit alle delen van Griekenland. Athene kent veel theaters, heel veel bioscopen, natuurlijk ook veel openluchtbioscopen en vele zomerfestivals van juni tot september die toneel, concert, zang, dans, ballet en opera aanbieden.

Nachtclubs zorgen ook voor een bijzonder vermaak: dans, muziek en floorshow, de zogenaamde ‘bouzoukia’. Non-stop treden artiesten hier op, de gasten zijn vaak met een groep vrienden en dansen tussen de artiesten in. Men kan ook verzoeknummers indienen. Een bouzoukia zaak is er in allerlei categorieën, van eenvoudig tot luxe. De prijs van de fles whisky geeft aan tot wat voor soort categorie de zaak hoort. Het applaus bestaat uit de anjerkoppen die men per dienblad besteld en aanbiedt aan de artiest of de champagne wordt aangeboden. Het stukgooien van borden is inmiddels verboden en zien we niet zo heel veel meer. Ook dit was een vorm van applaus. Alles bij elkaar maakt een avond uit naar de ‘Bouzoukia’ tot een dure aangelegenheid en de Grieken zelf zullen zich vaak beperken tot een paar keer per jaar. Goedkoper is het om naar een van de ontelbare taverna’s te gaan waar live muziek gespeeld wordt. In de Plaka treft u heel veel taverna’s aan waar ook overdag muziek gespeeld wordt. Hier gaan de traditionele Griekse keuken en de traditionele Griekse muziek hand in hand. Er is altijd wel een gast die spontaan gaat dansen als hij of zij ‘haar’ liedje hoort. Anderen genieten van hun drankje en de iets koelere avondtemperatuur.

Handig om te weten

De meeste straatnamen zijn vaak in tweegeschriften weergeven. Zowel in het Grieks als in het Latijnse schrift. Op veel plattegronden worden namen als Platia (plein), Odos (straat) en Leoforos (boulevard) vaak weggelaten. De straatnaam staat vaak in de tweede naamval. Odos Apostolou Pavlou (straat van de apostel Paulus) als Apostolou Pavlou en Odos Stadiou (Stadionstraat) als Stadou.

Historische driehoek

Het (oude) stadscentrum ligt vooral tussen het Syntagma, Monasteraki en Omonia, de historische driehoek

In het centrum met zijn 19e-eeuws gezicht treft men banken, ministeries, kantoren, musea, grote hotels en cafés en vele, vele winkels aan. Het ‘nieuwe’ Athene heeft eigenlijk twee centra: Syntagma (plein van de grondwet) en het Omonia (Eendrachtsplein). Beide pleinen zijn verbonden door twee straten van ruim een kilometer lengte: Venizelou (of zoals nu veel gebruikt Panepistimiou) en Stadiou. Van Syntagma naar Kerameikos loopt de lange winkelstraat Ermou, en van Kerameikos naar Omonia de Pireos. De Athinas verbindt Omonia met het Monastiraki; ten oosten loopt evenwijdig de Eolou die ook weer uitzicht op de Akropolis biedt.

Syntagma, het kloppend hart van de stad, het kloppend hart van het land

Op dit grote vierkante plein treft u leuke zitjes en een café aan, rondom het plein zijn talloze cafés te vinden. Aan een zijde wordt het Syntagma ingenomen door de super de luxe hotels zoals het Grande Bretagne, King George en het Athens Plaza. De hoge trappen naast het metrostation leiden naar het parlementsgebouw aan de overkant van de straat. Dit was vroeger het koninklijk paleis. Op en rondom het plein vindt u talloze kiosken waar van alles te koop is. Op elke hoek van de staat is wel een verkoper met de bekende ‘koulouri’, het ronde sesambroodje wat uit het vuistje gegeten wordt onderweg naar een afspraak of het werk.

Parlement

Het parlementsgebouw werd tussen 1834 en 1838 als koninklijk paleis gebouwd door de Münchense architect Friedrich von Gärtner. Het is gebouwd in neoklassieke stijl en heeft een ingang met tien Dorische zuilen en een eentonige gevel van drie verdiepingen. Vanaf het balkon werd in 1834 de grondwet afgekondigd; vandaar de naam van het plein. Lnags het parlement, in de Vassilissis Sofias, staat vele bloemenstalletjes.

Een muur van grote stenen sluit het parlement aan de voorzijde van het plein af. Tegen die muur bevindt zich het reliëf van de onbekende soldaat, met helm en schild. Evzonen houden er de wacht.

Evzonen, het vroegere elitekorps van de koninklijke lijfgarde, zijn ‘rokjessolaten’ met een dikke witte malliot, zwarte schoenen met de grote pompoen erop. Er zijn verschillende outfits die de Evzonen dragen. Door de week is het een eenvoudig kostuum van kaiki kleur, bij een doordeweekse dag maar een speciale dag: het blauwe kostuum en op zondag hebben ze het bekende en traditionele kostuum aan met de witte plooirok, het zwarte hes en de rode muts met de lange zwarte kwast, het witte hemd met lange mouwen. De rok heet ‘foustanella’. Elk heel uur van de dag wordt de wacht gewisseld en elk half uur lopen ze heen en weer langs het monument van de onbekende soldaat.

Niet te missen tip

Op zondag is er rond de klok van elf uur ’s ochtends (zorg dat u rond half elf op het plein staat) de spectaculaire afwisseling van de wacht; dan rukt het hele korps uit inclusief de muziekkapel van de marine, politie of brandweer. Het verkeer wordt gestopt en het korps speelt eerst het volkslied alvorens er gewisseld wordt. Indien u op zondag in Athene bent dan mag u dit niet missen. De beste plek om het allemaal goed te aanschouwen is op de vluchtheuvel en niet aan de zijkanten voor het parlementsgebouw. Ga ook niet naar het plein voor het parlementsgebouw om de afwisseling te zien. Indien u met meerdere personen bent is kan een persoon naar de overkant rennen en foto’s maken van de aflossing. Het is namelijk zo dat iedereen dan weer naar de zijkanten moet of naar de vluchtheuvel want de straat wordt wederom afgezet om het korps op de straat voor het parlementsgebouw weg te laten marcheren. De beste plaats op de vluchtheuvel is precies tegenover het graf van de onbekende soldaat. Namelijk ter hoogte van het graf en reliëf brengen de Evzonen hun groet uit en draaien nadat ze van de aanvoerder het teken gekregen hebben hun hoofd naar rechts totdat ze voorbij het graf zijn. Dit is echt bijzonder om te zien.

Venizelou of Panepistimiou

Deze lange straat loopt vanaf het Syntagma door naar het Omonia. Hier staan prachtige klassieke gebouwen. Richting Omonia zijn er weer veel winkels en hotels te vinden.

Huis van Schliemann

Het prachtige grote huis van deze amateur archeoloog die Mycene en Troje opgegraven heeft is in 1878 gebouwd door Ernst Ziller. Hier gaf Schliemann grote feesten. De voorzijde van het huis is verfraaid met Ionische zuilen. Tegenwoordig is het muntenmuseum hier gevestigd met een leuk terras waar u een kopje koffie kunt drinken.

Katholieke kathedraal van Dionysios de Areopagiet

Deze kerk uit 1870 heeft een open voorhal met vijf bogen die door Dorische zuilen worden gedragen. In de simpele, langwerpige kerk zien we zwartgevlamde marmeren zuilen, een hoogplafond met vlakverdeling, smalle zijbeuken met altaren, beelden en schilderijen, en een hoofdaltaar met Korinthische zuilen.

Academie der Wetenschappen

De rijke Grieks-Oostenrijkse bankier Sina bekostigde dit grote complex van pentelisch marmer dat in de jaren 1859-1885 door de Deense architect Theophill Hansen werd gebouwd. Achter de academie steekt de Lykabetos-heuvel omhoog.

Door de voortuin voert een laantje van sinaasappelbomen naar de toegangstrap die geflankeerd wordt door de zittende beelden van Plato en Sokrates. Twee vleugels, met beeldhouwwerk in de timpanen, en stenen uilen op de dakhoeken, omsluiten het centrale gedeelte, dat uit een front van zes Ionische zuilen bestaat met een rij van vier erachter. Het fries is onversierd; in het timpaan praalt Zeus tussen de goden; op de hoekpunten van het timpaan zit een gevleugeld dier met vrouwenhoofd. Aan weerszijden van het pompeuze gebouw staat een Ionische zuil met vier grote voluten en daarop beelden van Athene en Apollo. Het timpaan of driehoekig gevelveld stelt de geboorte van Athene voor uit het hoofd van Zeus. Zeus had zijn eerste in verwachting zijnde gemalin Metis verslonden. Dat bezorgde hem ondragelijke hoofdpijn; daarom liet hij Hephaistos, de god van het vuur en de smeedkunst, hem met een bijl het hoofd opensplijten. Uit het hoofd van Zeus sprong Athene te voorschijn, in gouden wapenuitrusting en met lans en schild. Het schild van Zeus (aigis), dat storm en onweer kan veroorzaken, wordt voorgesteld als een huid om de schouders. Wat men ook van deze architectuur thans mag denken, dit stukje van de Panepistimiou geeft een idee van hoe het antieke Athene er ooit in zijn glorietijd heeft uitgezien.

Universiteit

Tussen 1837 en 1842 bouwde de Deense architect Christian Hansen dit gebouw met de brede gevel. In het midden van het portaal staan twee Ionische zuilen, de hoofddeur is door mozaïek omgeven, aan weerszijden van het front staat een beeld: van een bisschop met een staf en van een besnorde vrijheidsheld in een lang plooienkleed.

De roodbeschilderde open galerij, die door vierkante zuilen wordt gedragen, is voorzien van schilderingen die de wetenschappen uit de oudheid uitbeelden. Op het voorplein, dat door sinaasappelbomen is omgeven en waar twee fonteinen spuiten staan enkele standbeelden en een zuil met de namen van gevallen.

Nationale Bibliotheek

De bibliotheek werd omstreeks 1900 met het geld van de broers Vallianos door Ernst Ziller gebouwd naar plannen van Theophil Hansen. Twee statietrappen voeren naar een portaal met zes Dorische zuilen en een fries en een timpaan zonder beeldhouwwerk. Het voorplein is door palmen en sinaasappelbomen omgeven.

Het Omoniaplein

Omonia, eendrachtsplein, de Atheense Place de la Concorde, is een druk verkeersplein waarop verschillende straten uitkomen. Er is een metrostation. Op de ronde betonnen cirkel in het midden treffen vele bevolkingsgroepen elkaar; het is een soort ontmoetingsplein geworden. Rondom het plein heerst een behoorlijke drukte. U vindt hier veel cafés, winkels, eethuizen en hotels. Vele demonstraties zijn hier begonnen en in de donkere zijstraatjes speelt het ‘leven van plezier’ zich af in dit gedeelte van de stad.

Naar het noorden lopen de straten 3 Septemvriou (de dag in 1843 dat de bevolking de koning de grondwet afdwong) en 28 Oktovriou (op die dag zei de Griekse regering in 1940 ‘nee’ tegen Italië en werd Griekenland de volgende dag door zowel Mussolini’s troepen als door Hitlers troepen bezet). De laatste straat naar het noorden volgend, ziet u aan de rechterkant de grote gebouwen van de school voor schone kunsten en de polytechnische school (hier gingen op 17 november 1973 de studenten de straat op om te demonstreren tegen de Junta; velen vonden hier de dood). Daarnaast staat het archeologisch museum.

Odos Stadiou

Midden in deze mooie winkelstraat ligt het vierkante plein Klafthmonos, door hoge muren omgeven. De Korai, een van de verbindingsstraten tussen Venizelou en Stadiou, loopt van dit plein naar de universiteit. In een hoek van het plein staat het fraaie Byzantijnse kerkje Agi Theodori uit 1049, gebouwd van overwegend grote rechthoekige stenen. De hoge koepelbouw bestaat uit een achthoek van muurtjes die door zuiltjes van elkaar gescheiden zijn; in elk van de acht muurtjes is een dubbelvenster, en op de acht rondbogen rust de platte koepel.

In de Stadiou slaan we naar rechts de Kolokotroni in, naar twee naast elkaar liggende driehoekige pleintjes. Het grote gebouw, in 1871 als parlement gebouwd, is nu het historisch museum; het bevat een verzameling van de historie sinds 1830, vooral van de vrijheidsoorlog. Tussen de boompjes langs het museum staat het beeld van Trikoupis, met een gevleugelde mannelijke engel op de sokkel. Voor de hoofdingang (statige trap en vier Ionische zuilen, kanonaanloop aan weerzijden) staat op het tweede pleintje het machtige ruiterstandbeeld van Kolokotronis, een Peleponnesische vrijheidsheld uit 1821.

Vlees-, vis- en fruithallen

In de Athinas ligt het stadhuis aan het Kotziaplein. Verder wandelend komt u bij de hallen. In de vleeshal staan rijen witgejaste slagers met hun bijlen te hakken met grote messen stukken te snijden uit de pas geslachte dieren. Lammeren, schapen en geiten, voor velen onder u niet het dagelijkse vlees wat u bij de slager koopt. Uiteraard worden er vele soorten vlees verkocht, ook rund- en varkensvlees.

In de vishal kunt u het hele scala aan vissen uit de zee aanschouwen, natuurlijk ook veel garnalen, mosselen, inktvis en wat al niet meer…..

De fruithal ligt tegenover de vlees- en vismarkthallen. Hier kopen de Atheners hun verse producten. Uiteraard zijn er ook overal in de woongebieden rondom het centrum weekmarkten waar de Grieken hun verse producten kunnen kopen. Maar ook de supermarkt is niet meer uit het dagelijks leven van de Grieken weg te denken en ook in het centrum van Athene treft u vele grote supermarkten aan.

Sharing = caring!
Email
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pocket
Misschien vind je dit ook interessant:
citytrip-athene-hoeveel-dagen
Citytrip Athene

Athene – hoeveel dagen nodig?

Athene, de hoofdstad van Griekenland, is niet meteen de meest populaire citytrip bestemming. Maar de Griekse hoofdstad heeft, net zoals Rome, een indrukwekkende geschiedenis. Sedert

We gebruiken cookies om de gebruikerservaring van de website te verbeteren.

Tot €200 korting op vakanties in 2023

Ook in de zomervakantie!